TESTIMONIALS

Hieronder een aantal vragen en antwoorden uit de evaluaties van onze workshops en begeleiding. Vaak vragen we om een cijfer die de waardering uitdrukt voor onze werkwijze. 

Cijfer voor online begeleiding: 9

Ik ben enthousiast over de manier waarop ik begeleid ben. Rustig, duidelijk, gepast kritisch en sturend waar het kan. De gesprekken over mijn ervaringen met het schrijfproces zelf hebben me een beter gevoel gegeven over wat schrijven is. Bovendien levert het ook nog eens echt resultaat op!

Wat heb je vooral geleerd over je eigen schrijfproces?

Over het gaande houden van het schrijven (het voorkomen van belanden in het grote niets) door simpelweg alles te schrijven wat er in je opkomt. Dat ik meer geduld en aandacht voor details nodig heb. Dat het erg helpt om jezelf bij de start een aantal kritische vragen te stellen over je boodschap en bovendien deze in één zin probeert te vangen. En misschien wel het allerbelangrijkst, dat ik mezelf minder verstop achter de tekst. Positief geformuleerd: mijzelf meer zichtbaar maak.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis: 9

Ik ben verrast wat ik dankzij de methode van schrijven die Tanny ons heeft aangereikt, heb bereikt in zo’n korte tijd. Het is mij gelukt om vanuit een idee, te komen tot de essentie van wat ik wil zeggen. De schrijfoefeningen hielpen mij om mijn onderwerp vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De eerste dag was een vliegende start: gelijk aan het (schrijf)werk! Ik heb de week als net iets te kort ervaren, om ook echt tot een af essay te komen. Omdat ik ruim voldoende geëquipeerd ben met manieren om een essay te schrijven, kan ik nu verder met mijn essayproject.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis: 10

Ik heb precies gekregen wat ik wilde: een duidelijke handvat hoe ik meer gestructureerd een essay kan schrijven. Alhoewel het me niet gelukt is er een te schrijven ben ik heel blij hiermee.  Het was precies de  reden waarom ik mee wilde doen.
Wil je echt leren hoe je een essay kan schrijven, dan is Tanny Dobbelaar de aangewezen persoon. Ze is deskundig, begeleidt je stap voor stap door het proces van schrijven, geeft feedback waar je wat aan hebt: op het gebied van het schrijfproces en ook over je tekst. Echt top.

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis: 9

Het was een mooie manier om zo aan je eigen werk te werken. Hoewel een week misschien wel kort is om een volledig essay te schrijven. Je hebt weinig tijd om de boel te laten bezinken. Aan de andere kant kan dat ook wel positief zijn, want je moet door.
Ik vind dat je zeer deskundig bent, goed nadenkt over wat je zegt, veel te vertellen hebt waar wij wat aan hebben. Je geeft respectvol feedback en laat ruimte voor ons om het er ook met elkaar over te hebben. Je opdrachten zijn leerzaam en goed uitvoerbaar

Cijfer voor de zomercursus essay schrijven aan huis: 9

Toelichting: hele deskundige begeleiding, zowel algemene adviezen gekregen als adviezen op maat, veel geleerd, strak (meestal ;)) geleid (bv steeds op tijd, ieders bijdragen goed afgebakend, goede focus), de tijd goed over iedereen verdeeld, goede opbouw (bv van de deur dicht naar de deur open, van openend naar afwerkend), uitdagende en helpende opdrachten, maar ook complimenten.

Wat vond je van de werkwijze van de trainster? Cijfer: 9.

Trainster die duidelijk zowel inhoudelijk van wanten wist als zich heel goed op onze organisatie en wensen had voorbereid. Wat een verschil met andere trainers waarvan je het gevoel hebt dat ze voor iedere organisatie dezelfde routine toepassen.

Cijfer voor workshop Socratisch Schrijven: 9

‘Ik was al lange tijd met mijn schrijfproject bezig en had het gevoel dat ik een beetje vastgelopen was. Helaas had ik geen idee waar dat ‘vastlopen’ in zat. Door samen met Marjan naar mijn werk en techniek te kijken werd helder dat de problemen op meerdere fronten zaten: woordgebruik, tekstindeling, techniek, etc. Wat ook duidelijk werd, was dat die problemen niet onoplosbaar waren; ze aanpakken begon met een goede analyse en de rest was hard werken.

Cijfer voor workshop Socratisch Schrijven: 8,5

Vóór de eerste workshopdag moest ik heel wat overwinnen. Ik vond het sowieso al een hele beslissing om te gaan meedoen, maar toen ik die hobbel had genomen, had ik veel zin in een ‘live workshop op een mooie locatie, met een lekkere lunch’. Door de corona-crisis veranderde het aanbod  in een online-versie met een kleine groep, en dat werd uiteindelijk een individuele online variant.   
Ik had eigenlijk geen idee meer wat ik kon verwachten, maar het werkte prima! Een groot voordeel was natuurlijk dat het echt een workshop op maat was, met veel ruimte en aandacht voor mijn schrijfproject.
Wat ontbrak was de feedback en de inbreng van andere deelnemers, die zeker heel waardevol kan zijn. Maar Tanny was enthousiast, kritisch én inspirerend. Door haar grote deskundigheid en ervaring heb ik die inbreng van anderen niet echt gemist. Ik heb in elk geval voorlopig meer dan voldoende ideeën en inspiratie om aan de slag te gaan.
 
Cijfer voor het meest waardevolle onderdeel van Socratisch Schrijven: 9

Ik vond de technische oefeningen heel waardevol. Ik was verrast hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen verschillende manieren van aanpak en dat je dat ‘on the spot’ kunt oefenen. Heel waardevol was ook de ontdekking dat goed schrijverschap een scherpe geest vereist. Wat voor mij als auteur helder is, hoeft dat voor de lezer niet te zijn. Elke zin, elke alinea verdient het daarom om nauwkeurig geanalyseerd en getoetst te worden. Alleen dat wat bijdraagt aan de boodschap mag blijven.

Cijfer voor het meest waardevolle onderdeel van Socratisch Schrijven: 9

De schrijfoefeningen en de feedback op geschreven stukken. Het was goed om aan den lijve te ondervinden dat een bepaalde manier van schrijven, of een bepaalde invalshoek onverwacht juist wel of juist niet goed werkte. En opbouwende, deskundige kritiek op al geschreven stukken is volgens mij essentieel om te weten of je in de goede richting bezig bent.

Cijfer voor de workshop Socratisch Schrijven: 9

Dankzij Marjan heb ik meer inzicht in het schrijfproces opgedaan en nóg meer plezier in het schrijven zelf gekregen. Middels de oefeningen die we deden, heb ik de veelheid aan keuzes kunnen ervaren die je  je als schrijver hebt, afhankelijk van perspectief en benaderingswijze.
De training heeft een wereld voor me geopend, met name ook omdat het een echte training was, ik er al doende achter komen wat er allemaal bij het schrijven van een tekst aan de orde komt  

Wat vond je van de training in zijn geheel? Cijfer: 10

‘De workshop is zeer leerzaam en helpt de (vastzittende) schrijver verder op weg met zijn/haar schrijfplannen. Het maak niet uit met welk aspect van schrijven je moeite hebt – structuur, tijdsmanagement, onderwerp, argumentatie – de oefeningen helpen je verder. Je leert boven alles door uitleg en tips inzicht te krijgen in het schrijfproces, waardoor je project een stuk beter uitvoerbaar wordt.

Wat vond je van de training in zijn geheel? Cijfer: 9.
Het werkt heel goed om twee dagen in een buiten-gewone situatie te zijn: wel aan het werk, niet op het werk. Dan komt er vanzelf een heel andere energie vrij. Juist de oefeningen die in eerste instantie helemaal niets met het doel van de training te maken leken te hebben, waren het meest doeltreffend. Ik heb veel handvatten gekregen voor een andere benadering van teksten schrijven, en de gelegenheid tot het verkennen van mijn eigen schrijfgroeven.

Hoe beoordeel je de werkwijze van de trainer? Cijfer: 9.

Je maakte veel creativiteit los en wist orde aan te brengen in de veelheid aan gedachten die in de groep leefde. Groepsdynamisch sterke inzet!

Ik heb enorm veel geleerd van de workshop. Hoe eenvoudig en voor de hand liggend ook, het idee dat er iets als een ladder van abstractie en concreetheid is, dat een goed blog/essay/boek zowel écht concreet als écht abstract moet zijn, is een fantastisch stuk denkgereedschap dat ik de rest van mijn schrijvende in mijn achterzak ga houden. Daarnaast heb ik veel gehad aan de oefeningen die gebruikt werden om mijn creativiteit op gang te brengen. Het werkt!

De eerste dag was bijna magisch. Opeens begreep ik wat mensen bedoelen wanneer ze zeggen dat creativiteit stromen doet. Heerlijk.

Wat heb je geleerd van de training?

A. Ik heb de stappen van de voorbereidingsfase (weer) scherp in het vizier, inclusief het zo precies mogelijk formuleren van de basisuitspraak.  Heel nuttig.

B. De ladder van abstractie heeft heel inzichtelijk gemaakt hoe ik met mijn teksten ‘uit het midden’ kan blijven. En de aanpak van mezelf daartoe uitdagen en uitnodigen (onderzoek en nieuwsgierigheid), werkt direct.

C. Verbinding blijven voelen met mijn eigen tekstwerk is essentieel. Dit heb ik herontdekt tijdens de workshop.

De scherpte in denken staat centraal, soms confronterend maar wel heel nuttig om je schrijfvaardigheden aan te pakken. Ik vind het wel bijzonder hoe ieder met zijn eigen uitdagingen en leerpuntjes met elkaar aan de slag kan in één training.

De training heeft me nieuwe inzichten in aanpak van een tekst opgeleverd. Prettig: de extra infosheets tussendoor, en natuurlijk de schrijfwaaier.

Goede info over essayschrijven, prikkelende opdrachten en een duidelijke lijn in de twee sessies. Heel erg goed om elke cursist een project mee te laten brengen. Helder in wat je wilt en kunt bereiken in beperkte tijd.

Vakwerk. Goed switchen tussen algemene en specifieke kennis. Snel intunen op verschillende cursisten met hun verschillende projecten. Vriendelijk en to the point. Uitnodigend. Uitzoomen en inzoomen.

Mijn schrijfplezier is bevestigd. Ik heb gevoeld hoe cruciaal dat is.

Ik ben blij dat je mij in zo’n korte tijd op een professionele en respectvolle manier op weg hebt geholpen met mijn schrijfproject. De passie voor dit vak spat eraf!

De synopsis voor mijn volgende boek staat goed in de steigers dankzij alle feedback.

Een echte aanrader voor iedereen die schrijft. Zelfs als je dat al jaren doet.

Ik ben erg blij dat ik de stap heb gezet om het avontuur van het schrijven aan te gaan. Prettig vond/vind ik de opbouw die mij  structuur geeft om deze voor mij nieuwe wereld te verkennen. Wat mij bijzonder heeft gestimuleerd is dat jij mij het vertrouwen gaf dat het de goede kant op gaat waardoor ik voor mezelf waardevolle inzichten heb gekregen die ik in mijn schrijfwerk en handelen verder wil ontwikkelen. Mijn associaties en concepten wil ik concreet onderbouwen. Door de inhoud en begeleiding voel ik mij hiertoe uitgedaagd. Dank daarvoor. Ik heb mijzelf voor volgend jaar nog een keer een training beloofd.

De training die geen training is. Schrijven is een uitdagend leerproces dat voortdurend oefening vraagt. Socratisch schrijven is een inspirerend leerproces dat de zoektocht aangaat tussen wat je wilt vertellen, welke ideeën je daarin belangrijk vindt en hoe je je daarbinnen wil positioneren. Socratisch Schrijven met jullie is een feest.

Het grote voordeel van deze training is dat je je eigen project inbrengt als werkmateriaal. Alle oefeningen zijn erop gericht je kennis en kunde te vergroten om dat specifieke project tot een succesvol einde te brengen.

Een mooie, integere manier om achter datgene te komen wat je tekst draagt en je daarop te verlaten bij het schrijven ervan.

Wanneer ik mijn gedachten op papier zet, dan is het prettig om te weten waar ik naartoe wil. Met de cursus Socratisch Schrijven beschik ik eindelijk over een betrouwbare routeplanner.

Stimulerende docenten. Deze training helpt mij bij het denken over het schrijven dat ik voor mijn werk doe. Wat wil een mens nog meer?

Marjan en Tanny zijn onverbiddelijk. In confronterende, maar stimulerende sessies wordt elke cursist, met een bemoedigende glimlach, opgezweept om naar perfectie te streven. En dat lukt.

Ik wil deze training gewoon nóg eens doen.

Het is een eye-opener dat de meeste teksten niet concreet én niet abstract genoeg zijn.

Door deze training krijg je een aantal tools in handen, die mij in mijn dagelijkse werk enorm helpen om de essentie van een betoog vooraf onder woorden te brengen, waarmee het schrijven zelf stukken makkelijker wordt.

Spannend, intrigerend, nee beter nog – verhelderend – dat zijn de twee dagen geweest die we met Tanny en Marjan hebben doorgebracht om beter te leren hoe we onze visie op papier zetten. Waardevol is het resultaat. Leerzaam was het proces. Ontzettend leuk was de tijd samen!

Het moeilijke van een visie is dat je hem haast letterlijk voor je ziet. Je voelt hem aan, maar hoe kun je dat gevoel nu verwoorden? Een leuke sferische tekst weet vaak het punt niet te raken, een logische argumentatiestructuur raakt dat punt wel, maar triggert weer niet.
Deze training is een soort pressurecooker waarin je gedwongen bent op een gestructureerde manier je visie onder woorden te brengen. Met veel aandacht voor de lezer en het uiteindelijke doel dat je zou willen bereiken. Inspirerend, duidelijk, to-the-point, gezonde reflectie, veel structuur en boordevol motivatie om een goede teksten te leren schrijven.

De training is bijzonder leuk opgezet. De docenten hebben heel goed over de formule nagedacht en dat is heel prettig. Je krijgt het gevoel dat er goed voor je gezorgd wordt – en dat is ook zo!

Jullie houding was zakelijk, to the point, en menselijk; stimulerend door de openheid en goede wil. De tijd is optimaal nuttig en creatief gebruikt.

De docenten zijn vriendelijk doch beslist, met hoge eisen maar niet té hoog. Je moet er wel wat voor doen, maar falen kan niet echt. Hun commentaar gaf blijk van een grondige, geconcentreerde lezing van mijn essay.

Het verbaast me iedere keer dat er zoveel nuttige feedback op mijn stuk komt!

In een informele sfeer wordt op professionele wijze gewerkt. Hoog intellectueel niveau. Inspirerend om de ervaringen van andere cursisten te horen.

Als je serieus overweegt om te gaan schrijven, dan moet je deze cursus doen.