Of je nu liefhebber bent van het genre of niet, duidelijk is dat griezelschrijver Stephen King weet wat hij doet. In On Writing: A Memoir of the Craft vertelt hij hoe zijn schrijverschap is gegroeid en wat hij gaandeweg heeft geleerd over het vak. Hier een paar bevindingen van King, door mij geparafraseerd:
- Als je schrijft, vertel je jezelf een verhaal. Zodra je gaat herschrijven, is het je taak om alle dingen te schrappen die dat verhaal niet zijn.
- Een schrijver die veel algemene woorden gebruikt, zoals ‘eenzaamheid’, gaat er ten onrechte van uit dat een algemeen woord voor ieder van ons hetzelfde betekent. Algemene woorden wekken bij je lezer vaak niet de door jou beoogde stemming of associaties op. Gevolg is dat de lezer verloren raakt en gaat zwemmen. Wees dus (ook) precies en concreet.
- Durf kaal te schrijven. Gebruik niet te veel bijvoeglijke naamwoorden die je boodschap ‘erin rammen’. Vertrouw erop dat je lezer zijn of haar eigen beelden maakt bij jouw goed gekozen woorden.
- De paragraaf is het ritme van een tekst. Zinnen zijn de melodie.
- Lezen is het creatieve centrum van een schrijversleven. Wantrouw would-be schrijvers die niet ook fervente lezers zijn.
- Wacht niet op inspiratie, maar schrijf regelmatig en accepteer dat het de ene keer stroever gaat dan de andere. King: ‘Je moet niet wachten tot de muze komt; zorg dat de muze weet waar je zit als hij zin heeft je te bezoeken.’
- Beschrijvingen maken dat een lezer sensorisch deel kan nemen aan je verhaal. Goed kunnen beschrijven is een aangeleerde vaardigheid; dat is een van de redenen dat je zowel veel moet schrijven als zelf veel moet lezen. Een van de moeilijkste dingen is: weten wat je moet beschrijven, en weten wat je niet hoeft te beschrijven. Teveel details kunnen de ervaringen en associaties van je lezer namelijk ook wegdrukken.
- De sleutel voor een goede beschrijving is dat je de setting zelf scherp voelt en doorleeft.
- De eerste versie is om erachter te komen wat je eigenlijk wilt vertellen. De tweede versie is om je boodschap nog helderder over te brengen, en alles te schrappen wat daarvan afleidt (dan wel passages toe te voegen die je boodschap versterken).
- De eerste versie schrijf je ‘met de deur dicht’; die is voor jezelf. De tweede versie schrijf je ‘met de deur open’; je kijkt naar je tekst met de ogen van iemand anders (je vraagt misschien ook letterlijk iemand anders om je tekst te lezen). Maar haal de buitenwereld er niet te snel bij! ‘Geef jezelf de kans om te denken terwijl je verhaal nog is als versgevallen sneeuw, vrij van andere sporen dan die van jezelf.’
- Formule: zorg dat je tweede versie tien procent korter is dan je eerste versie.
- Het engste moment is altijd het moment vlak voordat je begint met schrijven.
- Wees absoluut eerlijk in je schrijven. Schrijf niets dat misschien wel goed klinkt, maar waarvan je voelt dat het maar half waar is.
Voor quotes, zie: http://thewhynot100.blogspot.nl/2014/04/36-killer-writing-tips-from-stephen-king.html