Categorieën
Over schrijven

De lege hemel: over eenzaamheid

Eenzaamheid is het droevige gevoel dat je krijgt als je verbondenheid mist. Bijzonder eigenlijk: als je eenzaam bent, lijd je dus eigenlijk aan een geconstateerd gebrek, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen. Dat is het uitgangspunt van Marjans nieuwe boek De lege hemel, net uitgekomen bij AmboAnthos (2020).

Vrijer dan ooit
In weerwil van het zware thema is het een speels en licht essay geworden, waarin Marjan vrijer dan ooit haar eigen neus volgt. Haar weg voert langs allerlei filosofen, maar er komen ook romans, films en liedjes voorbij. Met David Bowie als de gids die weet hoe je elegant om kunt gaan met je eigen verlorenheid.De eerste reacties zijn enthousiast. Een vroege lezeres vond het een troostend boek en het woord ‘prachtig’ is ook al een paar keer gevallen.

Filmpje
Marjan ontving voor het schrijven van dit boek een beurs van het Nederlands Letterenfonds. Omdat een promotietour langs boekhandels er vanwege de epidemie niet in zit, kreeg ze van het Letterenfonds ook een promotiebudget. Daarmee heeft ze, samen met Leonie van den Schoor, dit  filmpje gemaakt.